Nieuws

19-05-2017
Voorjaarsbijeenkomst 2017

Op 18 mei werd de Voorjaarsbijeenkomst gehouden op Landgoed Oostbroek.
Voor meer informatie zie tab VOORTGANG.

08-05-2017
Stichting Geopark Heuvelrug i.o. formeel van start.
Vandaag is de oprichtingsakte van de stichting gepasseerd bij de notaris en is dus een belangrijke stap gezet in het verder vorm geven aan het initiatief en de ambitie om de Heuvelrug en omgeving tot Geopark gekwalificeerd te krijgen.

28-03-2017
Spullen uit ijzertijd gevonden bij station Driebergen-Zeist.
Door de RTV Utrecht nieuwsredactie · geplaatst: dinsdag 21 maart 2017, update: dinsdag 28 maart 2017
Bij de werkzaamheden bij station Driebergen-Zeist zijn de overblijfselen van een boerderij uit de ijzertijd gevonden. Het gaat om de afdrukken van houten palen van ruim tweeduizend jaar oud. Het hout zelf is niet meer in tact, maar wel vonden archeologen scherven van aardewerken potten die het boerengezin heeft gebruikt. De komende dagen worden nog meer spullen verzameld. De vondsten kwamen aan het licht bij de voorbereidingen voor de bouw van de tunnel onder het spoor, schrijft ProRail.
Voor archeoloog Lourens van der Feijst is het stukje grond bij het station een historische goudmijn. “Iedere periode van het menselijke bestaan heeft z’n afdruk gehad op het landschap. En dat kun je als archeoloog heel mooi onderzoeken.”

Zie ook https://www.prorail.nl/nieuws/archeologische-vondst-bij-station-driebergen-zeist

05-03-2017

Zeldzame vondst: 13.000 jaar oud bos verstopt onder veen.
De vondst van dit oerbos geeft inzicht in duizenden jaren klimaatverandering.
Plots hebben onderzoekers een unieke kans om te zien hoe het klimaat duizenden jaren geleden in Nederland veranderde, dankzij de vondst van 12.900 jaar oude dennen op een landgoed vlakbij Amersfoort. Zulke oude bossen zijn zeldzaam, en deze is nog perfect geconserveerd ook. Zie verder…