Excursies 2020-2021

bijgewerkt 12-01-2022

Naast de vele geowandel- en fietsroutes die wij op de website hebben staan verzorgt met name het IVN (Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie) regelmatig geo-excursies met een gids die ter plekke toelichting geeft over markante geofenomenen in het landschap.

Veelal wordt het landschap als geheel verkend en beoordeeld met de vierbrillen-methode van Leesbaar Landschap De seizoensvariatie, reliëfverschillen, cultuurhistorie en patronen in het landschap, alles komt aan bod.

De vier brillen, de vier manieren van kijken, zijn:
Verticale samenhang
De uitdrukking van de ondergrond (bodem, water, reliëf) in het landgebruik, de biotopen, de vegetatie enz.
Horizontale samenhang
De uitdrukking van relaties (agronomisch, sociaal of ecologisch) in de patronen van sloten, wegen/paden, beplanting en bebouwing.
Seizoens samenhang
De uitdrukking van het jaarverloop in kleuren en vormen.
Historische samenhang
De uitdrukking van de ontstaansgeschiedenis in de patronen en elementen in het landschap.

Onderstaand een opsomming van zowel nog komende als reeds uitgevoerde ontdekkingsreizen.

 

18 oktober 2021
Geoparkexcursie in het Baarnse bos
IVN-gids Kees de Heer geeft op 18 oktober een excursie door het Baarnse bos, dat ooit onderdeel was van paleis Soestdijk. De helft van de verhalen gaat over de natuur, de andere helft over cultuur. Paddenstoelen, reliëfverschillen, tuinstijlen en vijverpartijen, alles komt aan bod.
Tijd: 18 oktober 2021, 14.00-16.00 uur. Maximaal 15 deelnemers. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via email: geoparkexcursie@gmail.com o.v.v. ‘Baarn 18/10, naam en aantal personen'. Je krijgt dan een mailing over het verzamelpunt.

 

19 oktober 2021
Geoparkexcursie op landgoed Den Treek
Enkele landschapsgidsen van het IVN hebben zich gespecialiseerd op landgoed Den Treek. Zij noemen zich ‘de Treeketiers’. Zij verzorgen op 19 oktober een geoparkexcursie op landgoed Den Treek in Leusden. De seizoensvariatie, reliëfverschillen, de bosgeschiedenis en het eeuwenoude parkbos, alles komt aan bod. Maximaal 20 deelnemers. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via email: geoparkexcursie@gmail.com o.v.v. ‘Leusden 19/10, naam en aantal personen’. Je krijgt dan een mailing over het verzamelpunt.

 

20 oktober 2021
IVN/Geopark excursie Het ontstaan van de Heuvelrug
We wandelen vanuit de moestuin Bartimeus via de Broekweg door het bos van de Treek Henschoten richting de Maarnse Berg. We bekijken de spoelzandwaaier ontstaan in de laatste ijstijd het Weichselien (12.000 jaar voor heden) en de stuwwal van de Heuvelrug met de ijssmeltwaterdalen ontstaan in het Saalien (tot 130.000 jaar voor heden).
Als het weer het toelaat en we nog goede benen hebben lopen we door via Stameren en de Stamerhoef naar het uitkijkpunt aan de Maarnse Bergweg van de Zanderij waar het Zwerfsteneneiland ligt.
Onderweg geven we een toelichting over het ontstaan van het landschap en zeggen iets over de gevonden stenen alhier. Vandaar lopen we terug naar het startpunt bij Bartimeus.

Datum: 20 oktober van 13.30 tot 16.30.
Vertrek vanaf Historische moestuin Bartimeus, Driebergsestraatweg 44. 3941ZX Doorn.
(Tuin ligt verscholen langs de Foretweg aldaar). Fietsenstalling aanwezig en parkeren op terrein is toegestaan. (Stapvoets rijden!).
Maximaal aantal personen 20.
Aanmelden verplicht voor 15 oktober via mail : p.bredschneijder@ivnhkr.nl
Advies: goed schoeisel en regenkleding.
Uw gidsen: Geert Kuitenbrouwer en Pim Bredschneijder.

 

11 september 2020
Geoparkexcursie op Plantage Willem III
IVN-gids Kees de Heer geeft op vrijdagmiddag 11 september een speciale geoparkexcursie op Plantage Willem III en de Remmerdense heide. Dit gebied is door de provincie uitgeroepen tot ‘aardkundig monument’, vanwege de bijzondere bodemopbouw en reliëfverschillen. Het gaat om een oude tabaksplantage, die cultuurhistorisch zeer interessant is. De  bijzondere flora en fauna, aardkundige waarden en geschiedenis, bij deze landschapsexcursie komt alles aan bod.
Tijd: vrijdag 11 september 2020, vanaf 13.00 uur. Deelname is gratis. Vanwege corona maximaal twaalf deelnemers. Je kunt je aanmelden via email: geoparkexcursie@gmail.com o.v.v. ‘Plantage 11/9’, naam en aantal personen’. Je krijgt dan een mailing over het verzamelpunt.

 

8 februari 2020
Struinen over ’s-Gravelandse buitenplaatsen

Op zaterdagmiddag 8 februari 2020 organiseert IVN-gids Kees de Heer een speciale geoparkexcursie op de ’s Gravelandse landgoederen. We doorkruisen de mooiste stukken van Boekesteyn en van Schaep en Burgh. Tijdens deze excursie gaat het vooral over de aardkundige waarden van het Gooi, maar de cultuurhistorie staat eveneens volop in de schijnwerpers. De landhuizen, parkstijlen, seizoensvariatie, reliëfverschillen, alles komt aan bod.Tijd: 13.00-15.00 uur. Deelname is gratis. Opgeven voor de excursie op de ’s-Gravelandse buitenplaatsen kan door een mailtje te sturen naar geoparkexcursie@gmail.com o.v.v. ‘Boekesteyn 8/2’. U krijgt dan een mail met de exacte verzamellocatie.

16 februari 2020
Op zoek naar het immergroen van Nimmerdor

De IVN-afdeling Amersfoort organiseert op zondagmiddag 16 februari 2020 een excursie op het eeuwenoude landgoed Nimmerdor, aan de rand van Amersfoort. In 1660 kocht jonkheer Everard Meijster een stuk grond van 9 hectare op de Leusderheide. Hij liet er een landhuis op bouwen en beplanting aanbrengen die ervoor zorgde dat het er nimmer dor uit zou zien. Het landgoed is in de loop der jaren flink uitgebreid en omvatte ooit 100 hectare. Vandaag de dag rest nog 48 hectare prachtig natuurgebied, met een gemengd bos van naald- en loofbomen en een paddenpoel. Uniek in Nimmerdor zijn de karakteristieke lanenstructuren, waarin de zichtlijnen uit de zeventiende eeuw nog steeds zichtbaar zijn. Samen met de IVN- natuurgidsen kunt u genieten van de bijzondere en sprookjesachtige sfeer die in dit oude bos hangt.

Tijd: 14.00-16.00 uur. Deelname is gratis. Opgeven voor de excursie in Nimmerdor kan door een mailtje te sturen naar geoparkexcursie@gmail.com o.v.v. ‘Nimmerdor 16/2’. U krijgt dan een mail met de exacte verzamellocatie.