Nieuws 2021-2022

bijgewerkt 03-02-2023

Voor het meer actuele Nieuws kunt u beter gaan naar de NIEUWSBRIEVEN.

24-09-2022
Festival 900 jaar Waterbeheer, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Op zondagmiddag 9 oktober sluiten we het jubileum 900 jaar Waterbeheer in stijl af met een gratis festival in de Botanische Tuinen Utrecht.

Op het Festival 900 jaar Waterbeheer ontdek je wat het werk van het waterschap inhoudt en hoe je waterbewust kan leven. Wil jij in gesprek over het tegengaan van klimaatverandering, keuzes voor de toekomst en concrete oplossingen? Kom dan naar College Tour III met Aniek Moonen (voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging). Steek jij liever meteen de handen uit de mouwen? Ruil meegenomen zwerfafval voor een drankje bij de WasteBar, kom naar de workshop Plastic Nature met Eddy Kaijser of knutsel een hippe button op het kunstwerk Akwaglot. Het kan allemaal. Het programma krijgt steeds meer vorm en is te volgen via Eventbrite.

College Tour III met Aniek Moonen - Klimaatverandering: wat is de rol van jongeren?
Aniek Moonen is 24 jaar oud en voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Wie is zij en hoe inspireert zij anderen in haar levensmissie? Tijdens College Tour III op 9 oktober 15:00-16:00 uur spreekt ze in de Botanische Tuinen Utrecht over het tegengaan van klimaatverandering, het belang van jongeren bij (overheids)keuzes over de toekomst en de noodzaak van concrete oplossingen. Kom je ook?

Blauwe Bewonersinitiatieven maken het verschil!
Steeds meer inwoners vragen subsidie aan voor het vergroten van het waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer in ons waterschapsgebied. En daar zijn wij als waterschap ontzettend trots op. Tijdens het Festival #900jaarwaterbeheer op 9 oktober 13.30-14.00 uur gaat Hoogheemraad Karin Sommer-de Vries in gesprek met initiatiefnemers van drie subsidieprojecten en zet alle initiatiefnemers in het zonnetje. Want, waterbewust leven maakt het verschil!

Jong en oud, iedereen is van harte welkom! Meld je snel aan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-festival-900-jaar-waterbeheer-410512282287?utm-campaign=social&utm-content=attendeeshare&utm-medium=discovery&utm-term=listing&utm-source=cp&aff=escb en ontvang twee gratis consumptiemuntjes bij de entree. Tickets voor de activiteiten zijn op de dag zelf te verkrijgen bij de Ticketbalie. Zien we je dan?

 

16-09-2022
Tijdreis door de Utrechtse geologie

14-09-2022
Nieuwe Partner: Landgoed Zonnestraal
Ook Landgoed Zonnestraal Partner! Eén van de 41 Geosites van het Geopark. Reyer van der Heyde tekent namens Zonnestraal.
Het voormalige sanatorium Zonnestraal uit 1928, een schitterend hagelwit complex. Nu thuisbasis voor zorginstellingen en beschikbaar voor congressen en feesten
met volop aandacht voor de aardkundige, ecologische en cultuurhistorische waarden.

30-05-2022
Geopark bijeenkomst
Vandaag was het dan zover: de vanwege corona uitgestelde najaarsbijeenkomst werd de Geopark voorjaarsbijeenkomst op de prachtige locatie de Villa van landgoed Hoorneboeg, één van onze Partners.
Samen met ca. 50 Partners en andere betrokkenen, zeer informatief en sfeervol.

Hans van der Pas, dagvoorzitter en voorzitter Strategisch Beraad

Els Otterman, Hoogheemraad HDSR

Bart Heller, wethouder gemeente Hilversum

Marc Hofstra, voorzitter Geopark

Luuk Keunen, RAAP

Mirjam Sterk, Gedeputeerde Provincie Utrecht

Harald Bergmann, UNESCO

20-04-2022
Presentatie Geopark voor Cuneragilde in Rhenen
Vanavond met Kees de Heer het Geopark gepresenteerd voor het Cuneragilde in de Gedachteniskerk in Rhenen. Mooie avond, veel interesse. Geosites Grebbeberg, Plantage Willem III, Kwintelooijen en nog veel meer.
Eigenlijk is gemeente Rhenen
e.o. een beetje Geopark in het klein: stuwwal, hoog en droog, rivier, laag en nat, stad en land, geweldig rijke historie.

08-04-2022
Informatiemarkt Provincie Utrecht
We waren er natuurlijk bij, op de informatiemarkt in het provinciehuis van Utrecht, voor de nieuwe gemeenteraadsleden. Hoopgevende reacties.


10-02-2022
Nieuwe Partner: het Muiderslot
Op 9 februari tekende Annemarie den Dekker, directeur van het Muiderslot, de steunverklaring van ons Geopark.
Zijn we zeer blij mee, niet ver van Amsterdam ligt al ruim 700 jaar het Muiderslot, omringd door water en kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland. Een plek vol verhalen. En een levendige plek waar veel bezoekers komen genieten.


02-02-2022
Nieuwe Partner: Nederlandse Kastelen Stichting
Ook de voorzitter van déze stichting, de heer Quarles van Ufford, tekende onze Partnerverklaring.

25-01-2022
Nieuwe Partner: Stichting Behoud het Weteringgebied
Blij met ons nieuwste Partner! Maarten van der Hoeven en Manja te Velde van stichting Behoud het Weteringgebied tekenden de Partnerverklaring, heel toepasselijk, bij Geosite de Langbroekerwetering.

23-01-2022
'WATERBEWUST LEVEN MAAKT HET VERSCHIL'
900 jaar Waterbeheer door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
In 1122 damden de toenmalige bewoners van Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) de Kromme Rijn af. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van het waterbeheer in het gebied van De Stichtse Rijnlanden. In 2022 vieren we daarom 900 jaar Waterbeheer en dat doen we met een inspirerend programma. Waterbewust leven maakt het verschil!

Doe je ook mee? Word ambassadeur van ons programma en meld je aan voor één van de activiteiten.
zie verder

17-01-2022
Nieuwe Partner: Stichting Wegh der Wegen
De huidige N237 tussen Amersfoort en Utrecht is halverwege de 17e eeuw aangelegd volgens een ontwerp van de Amersfoortse bouwmeester Jacob van Campen. De weg werd indertijd omschreven als ‘de Wegh der Weegen’.

De Stichting Wegh der Weegen is opgericht op 21 januari 2013. Doelstelling van de stichting is ‘het (doen) vergroten van de bekendheid en de beleving van de cultuurhistorische aspecten en andere waarden van de ‘Wegh der Weegen’. zie verder

25-11-2021
Overhandiging boekje Ken je Ondergrond en de Ontdekkaart van Baarn/Soest
Wethouder Aukje Treep (Soest), heemraad Frans ter Maten (waterschap Vallei en Veluwe), wethouder Erwin Jansma (Baarn) en voorzitter Stichting Vrienden Soester Eng Kees Waagmeester namen donderdagmiddag 25 november in Museum Soest de eerste exemplaren van de Ontdekkaarten en Informatieboekjes over Soest en Baarn in ontvangst. zie persverklaring en in Soester Courant het artikel over Baarn en over Soest.
De wethouders tekenden aansluitend namens hun gemeenten de Partnerverklaring van het Geopark, waarmee zij kenbaar maakten achter de doelstelling van het Geopark te staan en die waar mogelijk te steunen.

25-10-2021
Medaille van Verdienste
Vandaag is door burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt de Medaille van Verdienste uitgereikt aan dhr Otto van Boetzelaer op landgoed Eykenstein voor zijn inzet voor natuurbehoud en cultureel erfgoed. Hij weet ook de jeugd & vrijwilligers hiervoor ter interesseren.

18-10-2021
Pampus Partner van het Geopark!
Enthousiaste directeur-bestuurder Tom van Nouhuys tekent de Partnerverklaring.
04-09-2021
Inspirerende inspiratie-bijeenkomst met IVN
Inspirerende inspiratie-bijeenkomst met IVN-ers. Geo-excursie vanaf Geologisch Museum Hofland over de Zuiderheide. Doel: meer gidsen voor meer Geo-excursies. Dank aan top-gidsen Sander Koopman, IVN Gooi e.o. en Kees de Heer, IVN Amersfoort.

30-08-2021
Waterschappen tekenen de Steunverklaring
Vanmiddag was het dan zover. De 3 dijkgraven van de 3 waterschappen in het Geopark,
- Marijn Ornstein van
Vallei en Veluwe,
- Jeroen Haan van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en
- Gerhard van den Top van waterschap Amstel Gooi en Vecht
tekenden op Oostbroek de Steunverklaring voor het Geopark in ontwikkeling. Hoofdthema: water!
Blij met deze steun! Nu ook leden van ons Strategisch Beraad o.l.v. Hans van der Pas.

29-08-2021
Overhandiging boekje Ken je Ondergrond en de Ontdekkaart van 't Gooi
bron: Larense nieuwssite Bol-an.nl (‘Bol an’ is Larens dialect en betekent ‘rustig aan’)
26 aug.- Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht heeft een kaart met geo-sites en bijbehorend informatieboekje uitgebracht. Donderdag werden de eerst exemplaren overhandigd aan het Waterschap AGV, de Vrienden van het Gooi, GNR, IVN en de Gooise gemeenten in de infoschuur van het GNR. Op de foto ontvangt wethouder Peter Calis het boekje van Marc Hofstra, voorzitter van het Geopark, onder het motto: “Op weg naar Unesco Geopark “. zie verder

27-08-2021
Overhandiging boekje Ken je Ondergrond en de Ontdekkaart van 't Gooi
bron: Gooi en Eemlander

HILVERSUM - Stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht heeft een zogeheten ontdekkaart en informatieboekjes Ken je ondergrond ‘t Gooi gemaakt. Donderdag nam onder andere wethouder Bart Heller (rechts op de foto) deze in ontvangst van Marc Hofstra, de voorzitter van de stichting. Dat gebeurde in de Informatieschuur van het Goois Natuurreservaat in Hilversum. zie verder

25-08-2021
Grensoverschrijdende fietstocht met gedeputeerden
Wat een mooie, interessante Geo-fiets-excursie met gedeputeerden Jeroen Olthof (ProvincieNH) en Hanke Bruins Slot (Provincie Utrecht) naar: Bethunepolder, Loosdrechtse en Tienhovense plassen, Trouwe Wachter, Westbroekse Zodden, Heuvelrug, Hilversumse Wasmeer. Grensoverschrijdend en -ontkennend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24-08-2021
Mijn Mooiste Plek
Vandaag voor Mijn Mooiste Plek / RTV Utrecht met Hanke Bruins Slot, gedeputeerde provincie Utrecht, prachtige tocht gemaakt. Zoveel moois! Met de Eemlijn Amersfoort-Soest en verder het Eemland door gefietst. De naam Eem komt terug in de hiernaar genoemde tijdsperiode, het Eemien, 126.000 tot 116.000 jaar geleden.

01-06-2021
Vrienden van Soester Eng
Kees Waagmeester, voorzitter van de Stichting Vrienden Soester Eng, tekende de Partnerverklaring van stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht. De Vrienden laten hiermee zien achter de doelstelling van het Geopark te staan en dat waar mogelijk te steunen.

De kwalificatie Geopark kan een gebied worden toegekend als het bijzonder genoeg gevonden wordt voor wat betreft de aardkundige-, ecologische- en cultuurhistorische waarden. Die zijn er wat de Soester Eng betreft in overvloed. De Eng is een van de veertig zogenaamde Geosites die het Geopark in het gebied heeft geïdentificeerd als waardevolle plek met een bijzonder verhaal. Het open agrarisch gebied midden tussen de bebouwing van Soest is op zichzelf al uniek, maar omdat Soest zijn ontstaan te danken heeft aan de Eng, helpt de Eng ons ook om de geschiedenis van het Soester landschap in samenhang te kunnen begrijpen.

21-05-2021
IVN Gooi en Omstreken ook Partner
We hebben onlangs in ons bestuur besproken dat we aan dit mooie initiatief willen deelnemen.
We steunen het nieuwe initiatief zeer, dat we ons nu ook kunnen aansluiten bij het geheel van de Heuvelrug. Het Gooi vormt qua natuur één geheel met de hele Heuvelrug, maar valt nog net in Noord-Holland.We willen graag meewerken om dit hele bijzondere gebied bij de mensen onder de aandacht te brengen.

03-05-2021
Gemeente Wijk bij Duurstede Partner van het Geopark
Burgemeester Iris Meerts aan het woord:
“We zijn blij met dit bijzondere burgerinitiatief,” zegt burgemeester Iris Meerts. “Er is in onze gemeente veel interessants te ontdekken op cultuurhistorisch gebied. Van de Rijn tot aan de Heuvelrug, aan alles kleeft een boeiend verhaal. Dit burgerinitiatief zorgt ervoor, dat de unieke geschiedenis van ons landschap erkend wordt en bewaard blijft. Dat is belangrijk voor ons allemaal en de generaties na ons!” zie verder ...

24-03-2021
Ook Gemeente Utrechtse Heuvelrug Partner van het Geopark
Wethouder Chantal Broekhuis op Twitter: "De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een prachtig landschap met unieke aardkundige, culturele, historische en ecologische waarden boven- en ondergronds. Daarom spreken wij onze brede steun uit aan burgerinitiatief Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht die deze waarden op de kaart zet.

12-03-2021
Omgevingsvisie provincie Utrecht
Op 10 maart 2021 heeft Provinciale Staten motie 18 aanvaard waarin o.a. staat:
... verzoekt het college van Gedeputeerde Staten
-te inventariseren wat de consequenties zijn van een Unesco-nominatie voorhet Geopark Heuvelrug, Gooi en Vecht;
-te verkennen hoe de provincie het burgerinitiatief Geopark zou kunnenondersteunen, in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Holland;
-voor de zomer over deze inventarisatie en verkenning te rapporteren;

zie verder ...

03-03-2021
Steunverklaring Waterschappen
De 3 waterschappen die met elkaar verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer in dit gebied hebben besloten de Steunverklaring van het Geopark te ondertekenen. Ze geven daarmee te kennen achter dit burgerinitiatief te staan en dat waar mogelijk te ondersteunen. Het gaat om Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en waterschap Vallei en Veluwe.
Zie verder het Persbericht

22-01-2021
Zoom overhandiging boekje Geosites Provincie Utrecht
Gedeputeerde Hanke Bruins Slot van de Provincie Utrecht spreekt veel waardering uit voor het burgerinitiatief en ontvangt de bundel prublieksbeschrijvingen van de Geosites, gevolgd door een virtuele tour door het gebied o.l.v. Wim Hoek (UUGeo), en een goed gesprek over de toekomst van het Geopark.