Excursies

bijgewerkt 01-06-2022

Naast de vele geowandel- en fietsroutes die wij op de website hebben staan verzorgt met name het IVN (Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie) regelmatig geo-excursies met een gids die ter plekke toelichting geeft over markante geofenomenen in het landschap.

Veelal wordt het landschap als geheel verkend en beoordeeld met de vierbrillen-methode van Leesbaar Landschap De seizoensvariatie, reliëfverschillen, cultuurhistorie en patronen in het landschap, alles komt aan bod.

De vier brillen, de vier manieren van kijken, zijn:
Verticale samenhang
De uitdrukking van de ondergrond (bodem, water, reliëf) in het landgebruik, de biotopen, de vegetatie enz.
Horizontale samenhang
De uitdrukking van relaties (agronomisch, sociaal of ecologisch) in de patronen van sloten, wegen/paden, beplanting en bebouwing.
Seizoens samenhang
De uitdrukking van het jaarverloop in kleuren en vormen.
Historische samenhang
De uitdrukking van de ontstaansgeschiedenis in de patronen en elementen in het landschap.

Onderstaand een opsomming van zowel nog komende als reeds uitgevoerde ontdekkingsreizen.

Verwacht

12 juni 2022
Geoparkwandeling door de Lange Duinen in Soest

De IVN-wandeling van zondag 12 juni 2022 is tevens een Geoparkwandeling. De wandeling van 1,5 tot  2 uur en voert door de Lange Duinen bij Soest.De wandeling begint op de onverharde parkeerplaats op de hoek van de Middenlaan en de Schapendrift in Soestduinen. Dat is 3 minuten lopen vanaf Restaurant Soestduinen. De wandeling is gratis en begint om 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig. zie verder

Plaatsgevonden

14 mei 2022
IVN Natuurfestival - Geoparkwandeling: van stuwwal tot stuifzand

Het gebied rondom Valkenheide heeft een bijzondere geologische ontstaansgeschiedenis. Tijdens deze veelzijdige wandeling gaan we op zoek naar sporen hiervan. Ook vertellen we over de rol die de mens speelde en over de natuur die we nu tegenkomen. Wandel mee naar stuwwallen, stuifzanden en vennen en beleef het landschap mee.

Meld je hier aan voor deze wandeling op 14 mei.

13 maart 2022
Kent u de ondergrond en historie in Maarn?

De belangstelling was op 13 februari 2022 zo groot dat we veel mensen moesten teleurstellen. Op 13 maart gaan we alsnog graag met u op pad.

Maarn en deze omgeving is mede ontstaan door de ijstijden, de keuterboeren die zich hier vestigden en de aanleg van de spoorlijn. Wilt u meer weten over het ontstaan en de historie van Maarn? Meld u aan en trek op zondag 13 maart uw wandelschoenen aan.
De (IVN) gidsen uit Maarn Maarsbergen gaan graag met u op stap vanuit het oude centrum van Maarn over de Koeheuvels naar de oude eng en meent. De vier (IVN) natuurgidsen gaan op pad met de deelnemers. In deze excursie nemen ze de geologie mee.
Na de excursie kijkt u met andere ogen naar de natuur en het landschap.

Aanmelden: starttijd 14.00 uur, duur excursie 2 uur, groepsgrootte max. 15 personen, startpunt wordt na aanmelding bekend gemaakt. Aanmelden met email naar excursies@mmnatuurlijk.nl