Excursies

bijgewerkt 24-04-2024

Naast de vele geowandel- en fietsroutes die wij op de website hebben staan verzorgt met name het IVN (Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie) regelmatig geo-excursies met een gids die ter plekke toelichting geeft over markante geofenomenen in het landschap.

Veelal wordt het landschap als geheel verkend en beoordeeld met de vierbrillen-methode van Leesbaar Landschap De seizoensvariatie, reliëfverschillen, cultuurhistorie en patronen in het landschap, alles komt aan bod.

De vier brillen, de vier manieren van kijken, zijn:
Verticale samenhang
De uitdrukking van de ondergrond (bodem, water, reliëf) in het landgebruik, de biotopen, de vegetatie enz.
Horizontale samenhang
De uitdrukking van relaties (agronomisch, sociaal of ecologisch) in de patronen van sloten, wegen/paden, beplanting en bebouwing.
Seizoens samenhang
De uitdrukking van het jaarverloop in kleuren en vormen.
Historische samenhang
De uitdrukking van de ontstaansgeschiedenis in de patronen en elementen in het landschap.

Onderstaand een opsomming van zowel nog komende als reeds uitgevoerde ontdekkingsreizen.

Verwacht

bron SBB

Ontdek het Noorderpark!
Op zondag 26 mei 2024 organiseert de werkgroep Geopark van IVN Vecht en Plassengebied een excursie in het Noorderpark.

In twintig jaar tijd is het gebied ten noorden van Overvecht veranderd van landbouwgrond in verrassende natuur. Door de herinrichting is weer zichtbaar geworden hoe dit gebied er in vroegere tijden uitzag. Het is onderdeel van het Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht.

We maken een wandeling van zo’n 3 kilometer door dit waterrijke gebied, langs petgaten, riet, moerasbos en drassige graslanden. U hoort over de geschiedenis van deze streek en over de bloemen, bomen en struiken die typisch zijn voor dit gebied. Het aantal vogels is door de hele herinrichting enorm toegenomen en de kans dat we vogels horen en zullen zien is groot.

Aanmelden is verplicht bij stadsnatuur@ivnutrecht.nl
Het maximaal aantal deelnemers is 20.

Waar moet ik zijn? Op de parkeerplaats Gagelbos, ingang speelbos, aan de Gageldijk, vlakbij het fort de Gagel.
We starten om 14:00 uur en eindigen om 16:00 uur. Waterdichte schoenen of laarzen zijn aan te bevelen.
zie verder

Canal Cleanup Kromme Rijn en Vecht
Stichting Duurzame Innovatie organiseert op zaterdag 25 mei 2024 om 11:00 uur een Canal Cleanup langs de Vecht en Kromme Rijn in opdracht van waterschappen Stichtse Rijnlanden en Amstel, Gooi en Vecht.

Dit doen wij in samenwerking met Recycle Valley en ons grote doel is: een schone waterweg tussen Den Helder en Maastricht! Wij maken de Vecht en Kromme Rijn lopend schoon van Muiden tot Wijk bij Duurstede, iedere groep vrijwilligers maakt een stuk van ongeveer 4 kilometer zwerfafvalvrij.

Jaarlijks komt meer dan 50 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht.

Het doel van deze actie is om met buurtbewoners en andere betrokkenen de omgeving van deze waterwegen schoon te maken van zwerfafval. Als organisatie zorgen wij dat de juiste materialen klaarliggen bij het startpunt en alles weer opgevangen wordt bij het eindpunt.

Help jij mee de Vecht en Kromme Rijn schoon te maken? Voor meer informatie en aanmelden ga naar: https://www.duurzameinnovatie.eu/aanmelden-cleanup-vkr/

Plaatsgevonden

Geoparkexcursie Westbroekse Zodden
Wie een uniek natuurgebied wil bezoeken, meldt zich aan voor deze excursie op zaterdag 20 april 2024 14:00 tot 16:00 van IVN De Bilt en het Geopark naar de Westbroekse Zodden. Na de turfwinning, die tientallen jaren het beeld bepaalde, veranderde dit gebied door vervening in een moerasbos.

Kenmerkend zijn nog steeds de legakkers waarop de turf werd gedroogd en de petgaten waarover de turf werd afgevoerd. Dichtgegroide petgaten vormen een trilveen, een verende, zachte bodem die op water of slappe modder drijft. Uniek in Nederland! Bijzonder zijn ook de begroeiing en de vogels. Wie geluk heeft ziet een purperreiger. Verder zijn er in het voorjaar veel broedende zwanenparen.

Maar vooral bijzonder zijn de stilte en de ruimte. Bij goed weer lijken de vergezichten eindeloos.

Geoparkexcursie op landgoed Oostbroek
Speciaal voor de lezers van Toeractief organiseert het IVN op vrijdagmorgen 19 april 2024 (11.00-13.00 uur) een geoparkexcursie op landgoed Oostbroek. De provincie Utrecht heeft een oude meander van de Kromme Rijn de status van ‘aardkundig monument’ gegeven. Op landgoed Oostbroek zijn sporen van oude meanders nog herkenbaar aan kleine reliëfverschillen en een stukje van de oude bedding is opnieuw uitgegraven. We doorkruisen het eeuwenoude landgoed, met aandacht voor de rijke cultuurhistorie en voor de gevarieerde flora en fauna. We gaan het landschap verkennen met de vier-brillenmethode van ‘Leesbaar landschap’. De enorme reliëfverschillen, patronen in het landschap, alles komt aan bod.
Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 20 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via e-mail (geoparkexcursie@gmail.com) o.v.v. ‘Oostbroek’. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie.

Geo-excursie Landgoed Oostbroek
De IVN-afdeling De Bilt organiseert op zaterdagmiddag 23 maart 2024 (14.00-16.00 uur) een geopark-excursie op landgoed Oostbroek. Een oase ingeklemd tussen het Utrecht science park en de buitenwijken van Zeist. Duizenden jaren is dit stukje land een parel gebleven met een rijke historie. De provincie Utrecht heeft een oude meander van de Kromme Rijn de status van ‘aardkundig monument’ gegeven. Op landgoed Oostbroek zijn sporen van oude meanders nog herkenbaar aan kleine reliëfverschillen en een stukje van de oude bedding is opnieuw uitgegraven. We doorkruisen het eeuwenoude landgoed. Vrijwilligers van IVN De Bilt vertellen u over de rijke cultuurhistorie en de gevarieerde natuur.

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 20 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geopark-excursie aanmelden via deze link. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie.

Geo-excursie Kaapse Bossen: Een tijdreis te voet over een rug van heuvels

Door  Natuurmonumenten
Op 21 januari en 10 februari, 2024

Ontdek de betoverende geschiedenis van de Kaapse Bossen tijdens onze Geo-excursie: een fascinerende tijdreis te voet over de glooiende heuvelrug van dit prachtige natuurgebied.

De Kaapse Bossen, gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd, vertellen een intrigerend verhaal. Enorme ijsmassa's duwden rivierzanden op, wat later de Utrechtse Heuvelrug werd. Water, wind, zand en menselijke invloeden hebben door de eeuwen heen het landschap gevormd. Eeuwenlang was het gebied onbewoond, maar sporen uit de late steentijd en grafheuvels getuigen van de menselijke aanwezigheid. Ongeveer duizend jaar geleden begonnen nederzettingen te bloeien, met 'grotere' wegen zoals de Via Regia en prachtige zomerverblijven die ook de rijken uit Utrecht aantrokken.

Tijdens onze excursie nemen we je mee op een wandeling van laag naar hoog, waarbij we het landschap 'lezen' en ervaren. Van de ijstijd tot het heden, ontdekken we de geologische en cultuurhistorische rijkdommen van de Kaapse Bossen. Ervaar de vele herkenbare elementen die je tijdens een gewone wandeling niet opvallen, totdat je het verhaal erachter kent. Een boeiende ontdekkingstocht die de geschiedenis van dit unieke gebied tot leven brengt.

Voor meer informatie

www.natuurmonumenten.nl

Wandelen over de noordwestflank van de Amersfoortse Berg
De IVN-afdeling Amersfoort organiseert een geoparkexcursie bij het Belgenmonument in Amersfoort, op zondagmiddag 19 november.
De Amersfoortse berg is gevormd in de voorlaatste ijstijd. Enorme ijsmassa’s stuwden de rivierzanden van Maas en Rijn op tot wat later de Utrechtse Heuvelrug zou gaan heten. Water, wind en zand hebben daarna het landschap vorm gegeven. Eeuwenlang was het gebied onbewoond. Vanaf de late steentijd heeft de mens hier en daar sporen nagelaten. Circa duizend jaar geleden begon Amersfoort zich te ontwikkelen. Vanaf de zeventiende eeuw was de Galgenberg het eerste wat de vreemdeling vanuit het westen zag van de stad. Pas in de twintigste eeuw begon de uitbreiding buiten de stadsmuren.
Op de plek waar nu het Belgenmonument staat, was eerst een zandafgraving gepland. Doordat die afgraving niet doorging is het oorspronkelijke grondprofiel bewaard gebleven. De wandeling voert over de noordwestflank van de berg naar het laagste punt en vanaf daar weer geleidelijk omhoog naar het Belgenmonument. Vanaf dat punt is - als het blad van de bomen is - nog de weidsheid van het landschap te ervaren. Voor dit uitzicht kwamen zo’n honderd jaar geleden de eerste toeristen naar deze plek om zich te verpozen.
De IVN-gidsen vertellen over de geologische ontstaansgeschiedenis en cultuurhistorie en ze zullen uitgebreid stilstaan bij wat de natuur ons in november laat zien en horen. Aanmelden voor deze excursie is niet nodig.
Datum: zondag 19 november, 14.00-16.00 uur;
Start: parkeerplaats Belgenmomument, Belgenlaan 9, 3818 ZJ Amersfoort;
OV: vanaf Amersfoort CS, buslijn 56, halte Potgieterlaan;
Bijzonderheden: Honden kunnen niet mee. Stevige schoenen aanbevolen.

Geoparkexcursie Lange Duinen
De IVN-afdeling Eemland organiseert op donderdagmorgen 19 oktober 2023 (10.00-12.00 uur) een geoparkexcursie in de Soester duinen. De provincie Utrecht heeft de zandverstuivingen van de Lange Duinen en Korte Duinen de status van ‘aardkundig monument’ gegeven. In de late Middeleeuwen zijn de heidevelden op sommige plekken zo intensief begraasd en geplagd, dat de planten het niet meer konden bolwerken en de wind vrij spel kreeg. We maken een rondje over de uitgestrekte zandvlakte en door de omliggende heidevelden en bossen.

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 40 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via e-mail (geoparkexcursie@gmail.com) o.v.v. ‘Soesterduinen 19/10’. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie.

Beleefweek nationaal park Utrechtse heuvelrug - wandeling IVN/HKR en Geopark
Datum: woensdag 18 oktober van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Vertrek vanaf Historische moestuin Bartimeus, Driebergsestraatweg 44, 3941ZX Doorn of de oude Arnhemse Bovenweg 3, 3941XM Doorn
(Tuin ligt verscholen langs de Foretweg aldaar). Fietsenstalling aanwezig en parkeren op terrein is toegestaan. (Stapvoets rijden!).

Maximaal aantal personen 20.
Aanmelden verplicht voor 15 oktober via mail : p.bredschneijder@ivnhkr.nl
Advies: goed schoeisel en regenkleding.
Uw gidsen: Geert Kuitenbrouwer en Pim Bredschneijder.
Moes/Theetuin: voorafgaand aan de wandeling kunt U iets gebruiken in de theetuin. (dus voor 13.30 uur).

Onderwerp: het ontstaan van de Heuvelrug. (Geologie).
Omschrijving: we wandelen vanuit de moestuin Bartimeus via de Broekweg door het bos van de Treek Henschoten richting de Maarnse Berg.
We bekijken de spoelzandwaaier ontstaan in de laatste ijstijd het Weichselien (12.000 jaar voor heden) en de stuwwal van de Heuvelrug met de ijssmeltwaterdalen ontstaan in het Saalien (tot 130.000 jaar voor heden). Als het weer het toelaat en we nog goede benen hebben lopen we door via Stameren en de Stamerhoef naar het uitkijkpunt aan de Maarnse Bergweg van de Zanderij waar het Zwerfsteneneiland ligt. Onderweg geven we een toelichting over het ontstaan van het landschap en zeggen iets over de gevonden stenen alhier. Vandaar lopen we terug naar het startpunt bij Bartimeus.

Geoparkexcursie op landgoed Oostbroek
De IVN-afdeling De Bilt organiseert op dinsdagmiddagmiddag 17 oktober 2023 (14.00-16.00 uur) een geoparkexcursie op landgoed Oostbroek. De provincie Utrecht heeft een oude meander van de Kromme Rijn de status van ‘aardkundig monument’ gegeven. Op landgoed Oostbroek zijn sporen van oude meanders nog herkenbaar aan kleine reliëfverschillen en een stukje van de oude bedding is opnieuw uitgegraven. We doorkruisen het eeuwenoude landgoed, met aandacht voor de rijke cultuurhistorie en voor de gevarieerde flora en fauna.

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 25 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via e-mail (geoparkexcursie@gmail.com) o.v.v. ‘Oostbroek 17/10’. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie.

Geoparkexcursie in Nimmerdor
De IVN-afdeling Amersfoort organiseert op maandagmorgen 16 oktober 2023 (10.00-12.00 uur) een geoparkexcursie op landgoed Nimmerdor. Aan de zuidkant van Amersfoort ligt een gevarieerd bosgebied met eeuwenoude lanen. Tot aan het eind van de negentiende eeuw was dit bos onderdeel van het particuliere landgoed Nimmerdor, dat in de zeventiende eeuw werd aangelegd door Everard Meijster. Het oostelijk deel van het landgoed is niet toegankelijk, daar staan de historische gebouwen die nu allemaal rijksmonument zijn: de villa, oranjerie en koetshuis. Het westelijk deel is wel toegankelijk voor publiek, daar kunnen we een sterrenbos en andere oude lanen bewonderen. Sommige oude dennen staan er al zo’n 200 jaar en behoren tot de oudste bomen van de Utrechtse Heuvelrug.

Tijdens de geoparkexcursie vertellen natuurgidsen over de reliëfverschillen en de aardkundige waarden, cultuurgeschiedenis en biodiversiteit. Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 40 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via email (geoparkexcursie@gmail.com) o.v.v. ‘Nimmerdor 16/10’. Je ontvangt dan een e-mail over de verzamellocatie.

Fietsexcursie Hoog en Laag
De IVN-afdeling Amersfoort organiseert op zondag 20 augustus een speciale geoparkexcursie. Dit is een fietstocht van circa 16 kilometer door een bijzonder reliëfrijke streek.

Datum: zondag 20 augustus 2023, vanaf 14.00 uur
Startpunt: Bergkerk, dr. Abraham Kuyperlaan 2, 3818 JC  Amersfoort
Het is niet nodig om jezelf op te geven.

De stad Amersfoort ligt op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug, Gelderse vallei en het Eemland. Deze landschappen zijn allereerst gevormd door water, wind en ijs, daarna fors beïnvloed door de mens. De stad zelf vormt vanwege de stenige bebouwing een rotsachtig  landschap.

De fietsexcursie begint op de Amersfoortse berg, daarna dalen we zo’n 44 meter af naar de stad. We stijgen weer enkele meters omhoog naar de dekzandhoogten van de Gelderse Vallei en daarna dalen we opnieuw af naar het natte Eemland, dat onder zeeniveau ligt. Via de Soester Eng en de Korte Duinen bereiken we weer de Heuvelrug.

Tijdens de ongeveer 16 kilometer lange fietstocht staan de gidsen stil bij de geologische processen, waterhuishouding en cultuurhistorie door de eeuwen heen. We kijken ook naar de natuurwaarden in de verschillende biotopen die we passeren. We zullen zeker stilstaan bij de struikheide die in augustus volop bloeit.

Geoparkexcursie op landgoed Oostbroek
IVN-natuurgidsen geven op donderdagmiddag 27 oktober 2022 (14.00-16.00 uur) een geoparkexcursie op landgoed Oostbroek. De provincie Utrecht heeft een oude meander van de Kromme Rijn de status van ‘aardkundig monument’ gegeven. Op landgoed Oostbroek zijn sporen van oude meanders nog herkenbaar aan kleine reliëfverschillen en een stukje van de oude bedding is opnieuw uitgegraven. We doorkruisen het eeuwenoude landgoed, met aandacht voor de rijke cultuurhistorie en voor de gevarieerde flora en fauna. We kijken extra naar paddenstoelen.

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 25 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via email (geoparkexcursie@gmail.com) o.v.v. ‘Oostbroek 27/10’. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie.

Geoparkexcursie op de Amerongse berg
IVN-natuurgidsen geven op woensdagmiddag 26 oktober 2022 (14.00-16.00 uur) een geoparkexcursie op de Amerongse berg, met speciale aandacht voor paddenstoelen. De Amerongse berg is met 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie Utrecht. Het Amerongsche bos is aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van kasteel Amerongen. Het is een van de oudste bossen in deze streek; sommige grove dennen dateren uit 1770. We kijken vooral naar paddenstoelen, maar de diepe erosiedalen en de rijke cultuurhistorie komen eveneens aan bod.

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 40 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via email (geoparkexcursie@gmail.com) o.v.v. ‘Amerongse berg 26/10’. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie.

Geoparkexcursie in Klein Zwitserland
De IVN-afdeling Amersfoort organiseert op dinsdagmiddag 25 oktober 2022 (14.00-16.00 uur) een geoparkexcursie op de Amersfoortse berg. Op de zuidwestelijke flank van deze berg is honderdvijftig jaar geleden een recreatiebos gecreëerd dat vanwege de enorme reliëfverschillen ‘Klein Zwitserland’ is gedoopt. We verdiepen ons in de aardkundige waarden, cultuurgeschiedenis en biodiversiteit.

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 40 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via email (geoparkexcursie@gmail.com) o.v.v. ‘Klein Zwitserland 25/10’. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie.

Geoparkexcursie Lange Duinen
De IVN-afdeling Eemland organiseert op maandagmorgen 24 oktober 2022 (10.00-12.00 uur) een geoparkexcursie in de Soester duinen. De provincie Utrecht heeft de zandverstuivingen van de Lange Duinen en Korte Duinen de status van ‘aardkundig monument’ gegeven. In de late Middeleeuwen zijn de heidevelden op sommige plekken zo intensief begraasd en geplagd, dat de planten het niet meer konden bolwerken en de wind vrij spel kreeg. We maken een rondje over de uitgestrekte zandvlakte en door de omliggende heidevelden en bossen.

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 30 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via email (geoparkexcursie@gmail.com) o.v.v. ‘Soesterduinen 24/10’. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie.

Fietsexcursie Hoog en Laag
De IVN-afdeling Amersfoort organiseert op zondagmiddag 18 september 2022 van 14.00-16.00 uur een fietsexcursie, met verhalen over aardkundige waarden.

Amersfoort ligt op de overgang van door water, wind en ijs gevormde en door de mens vormgegeven landschappen van de Utrechtse Heuvelrug, Gelderse vallei en het Eemland. De stad zelf vormt door de stenige bebouwing een rotsachtig landschap. Tijdens deze fietstocht, die begint op de Amersfoortse berg, dalen we zo’n 44 meter af naar de stad, stijgen weer enkele meters omhoog naar de dekzandhoogten en dalen af naar het natte, onder zeeniveau gelegen Eemland. Via de Soester Eng en de Korte duinen, bereiken we weer de Heuvelrug. Tijdens deze ongeveer 16 km lange tocht, staan de gidsen stil bij de geologische processen, waterhuishouding, cultuurhistorie door de eeuwen heen, in combinatie met de natuurwaarden in de verschillende biotopen, die we passeren.

De startlocatie is: Bergkerk, Dr. A. Kuyperlaan 2, 3818 JC Amersfoort. Deelname is gratis. Opgeven is niet nodig.
zie verder

IVN Natuurexcursie Amersfoort
Treekerpunt; bloeiende heide en meer, tevens Geopark excursie, zondag 21 augustus 2022 - 14:00 tot 16:00
De IVN/Geopark excursie van augustus voert ons langs heide en heuvels, hoog en laag, droog en nat gebied. In augustus staat de heide mooi paars te bloeien en daar kunnen zowel de bijen als de mensen van genieten. En we zullen u meer over de heide vertellen dan alleen het verhaal van de bijen… zie verder...

12 juni 2022
Geoparkwandeling door de Lange Duinen in Soest

De IVN-wandeling van zondag 12 juni 2022 is tevens een Geoparkwandeling. De wandeling van 1,5 tot  2 uur en voert door de Lange Duinen bij Soest.De wandeling begint op de onverharde parkeerplaats op de hoek van de Middenlaan en de Schapendrift in Soestduinen. Dat is 3 minuten lopen vanaf Restaurant Soestduinen. De wandeling is gratis en begint om 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig. zie verder

14 mei 2022
IVN Natuurfestival - Geoparkwandeling: van stuwwal tot stuifzand

Het gebied rondom Valkenheide heeft een bijzondere geologische ontstaansgeschiedenis. Tijdens deze veelzijdige wandeling gaan we op zoek naar sporen hiervan. Ook vertellen we over de rol die de mens speelde en over de natuur die we nu tegenkomen. Wandel mee naar stuwwallen, stuifzanden en vennen en beleef het landschap mee.

Meld je hier aan voor deze wandeling op 14 mei.

13 maart 2022
Kent u de ondergrond en historie in Maarn?

De belangstelling was op 13 februari 2022 zo groot dat we veel mensen moesten teleurstellen. Op 13 maart gaan we alsnog graag met u op pad.

Maarn en deze omgeving is mede ontstaan door de ijstijden, de keuterboeren die zich hier vestigden en de aanleg van de spoorlijn. Wilt u meer weten over het ontstaan en de historie van Maarn? Meld u aan en trek op zondag 13 maart uw wandelschoenen aan.
De (IVN) gidsen uit Maarn Maarsbergen gaan graag met u op stap vanuit het oude centrum van Maarn over de Koeheuvels naar de oude eng en meent. De vier (IVN) natuurgidsen gaan op pad met de deelnemers. In deze excursie nemen ze de geologie mee.
Na de excursie kijkt u met andere ogen naar de natuur en het landschap.

Aanmelden: starttijd 14.00 uur, duur excursie 2 uur, groepsgrootte max. 15 personen, startpunt wordt na aanmelding bekend gemaakt. Aanmelden met email naar excursies@mmnatuurlijk.nl