Duurzaam Zeist

bijgewerkt 04-01-2021

Zeist op de Geopark kaart gezet

Het project “Samen Duurzaam Zeist” roept burgers van Zeist op initiatieven te nemen om de duurzaamheid van Zeist te bevorderen.

In Pijler 3 van het project wordt gefocust op: “Levend netwerk van natuur, landschap en cultuurhistorie”

Het burgerinitiatief ”Geopark Heuvelrug” i.o. sluit daar heel goed op aan. Het is een initiatief van burgers uit Zeist, 2 jaar geleden gestart, met als doel de hele Heuvelrug door de Unesco gekwalificeerd te krijgen als “Geopark”. De kwalificatie Geopark kan verkregen worden als een gebied qua ontstaansgeschiedenis en ondergrond én natuur én cultuur-historie bijzonder is. Het hogere doel daarvan is bewoners en bezoekers van het gebied goed te informeren over en bewust te maken van de genoemde aspecten van het gebied en ook betrokken instanties en eigenaren zo goed mogelijk met het gebied om te laten gaan en dat te beschermen waar nodig. Anders gezegd: teneinde de duurzame ontwikkeling van het desbetreffende gebied te versterken.

In het kader van voornoemd Zeister project zijnde volgende 'producten' ontwikkeld:
-   Een Ontdekkaart, zowel als folder als in de vorm van publieksborden
-   Geowandelingen welke zowel via de Geopark Heuvelrug website zijn te bekijken, met uitgebreide achtergrondinformatie, als te downloaden vanaf Routeyou als GPS wandelkaart.

De Ontdekkaarten

voor de Ontdekkaart, klik hier of op de kaart

voor de Ontdekkaart, klik hier of op de kaart

Op 7 juni 2018 is het project formeel opgeleverd door de overhandiging van de Ontdekkaart aan wethouder Sander Jansen door Marc Hofstra, voorzitter van het Geopark Heuvelrug i.o.